Weg met de epidemie van sharing concepten!

Je kent het he. Je wil een leuke avond, je arriveert op restaurant, MILJAAAR HET IS EEN SHARING CONCEPT. Komt die garçon ‘Kent u ons concept al? Zal ik het menu eens uitleggen?’ FAAAAKKK hoe durven ze.

Het is een ware epidemie geworden, en er moét iets gebeuren.

Over de auteur:

Saskia Neirinckx is een culinaire PR-strateeg, voorzitter van de Bond voor Happiness in den Horeca en initiatiefnemer van Slachtofferhulp voor Sharing Plates Slachtoffers.


We voerden een grootschalig onderzoek uit in de DM’s van @saskiathewicked en op basis van alle daar bestaande frustraties stelden we een hulpkit voor waarmee je jezelf kan helpen als je weer in de val bent gelopen van een sharing menu. Voor alles zijn verklaringen en oplossingen.

Illustratie: random voorbeelden van sharing gerechten waarvan ik heb gezegd ‘eum blijft er eens af da’s wel mijn eten he. Bestel uw eigen geroosterde bieten. Voos sharingconcept hier volgende keer is’t terug biefstuk frut.’

  • Over smaken en kleuren valt niet te twisten: veel mensen houden van sharing, anderen niet. Als je sharing niet leuk vindt kan je ook gewoon ergens gaan eten waar je het wél leuk vindt. Biefstuk friet of een andere variant op vlees-patatten-groente, of wat gewaagder: een omakase in een izakaya.

  • Deze vergelijking helpt misschien: het helpt niet om in een sushirestaurant te zeuren dat je geen vis lust. Waarom zou je kwaad zijn over het bestaan van sushi als anderen dat wel lekker vinden?

  • Sharing is in vele culturen niet meer dan normaal

  • Een publiek geheim dat toch door te weinig hongerigen is geweten: je moét je gerechten blijkbaar niet delen. MIND BLOWN. Het is perfect mogelijk om enkel je eigen gerechtjes te bestellen. ‘Sorry die brioche met kaviaar deel ik niet mannekes, bestel uw eigen bord als je er ook wil’

  • Een enorm voordeel van sharing (of small plates) is dat je zelf je maaltijd kan samenstellen naargelang je honger. Zelf ben ik een kleine eter, ik ben maar wát blij dat ik gewoon twee gerechtjes kan bestellen en mij niet moet overeten of overbetalen.

  • Handig is als je aan het restaurant gewoon vraagt hoe groot de porties zijn: zijn het drie gehaktballetjes en je bent met twee en je wil geen gehaktballetje in twee snijden? Pak 2 porties en je hebt er elk 3, yayyy.

  • Sharing is eigenlijk ook gewoon gezellig en sociaal. Hoeveel je deelt en sociaal bent kies je zelf.

  • Sharing zorgt ervoor dat je meerdere dingen kan proeven in plaats van door één groot bord te ploegen! Van vitello tonato naar spicy meatballs en ocean beef tartaar (die moest ik er even tussenzetten, ik heb net geleerd wat dat is :-) )

  • Restaurants zijn kleine ondernemers die dag en nacht werken om het leuk voor je te maken. Misschien kan je accepteren dat de ene kiest om een frituur te openen, de andere doet van Italiaans, nog een andere wil sharing doen. Alles is ok, toch? Ga gewoon naar het restaurant dat je leuk vindt zonder een kleine ondernemer af te kraken

  • Als een restaurant het ‘concept wil uitleggen’ (ik weet dat jullie dat haaaaaatennnnn): ik garandeer u dat dat komt omdat het nodig is. Als je het al hebt gesnapt kan je gewoon ‘nee dank u’ zeggen. Net zoals ik ‘nee dank u’ zeg als ze mij vragen of ik water op tafel wil. Toch nice dat het wordt gevraagd.

  • Daar bovenop: mannekes, de negatieve reviews (begint te wenen): uit mijn DM’s: ‘ja maar dit is toch feedback waar de restaurants iets mee moeten doen?’ Ja restaurants hebben écht iets aan je feedback. Als je iets niet leuk vond of iets was verkeerd (de wachttijd was te lang, je bruiswater had plat moeten zijn, je lasagna was in het midden nog bevroren (serieus waar ga jij eten?): zég het gewoon. Stuur een mailtje naar het restaurant zelf. Vaak gaat het om iets dat ze meteen willen oplossen. Vaak gaat het om iemand van het personeel die even de briefing opnieuw moet krijgen. Maar zég het in plaats van een pokerface te tonen als vriendelijk wordt gevraagd hoe je maaltijd was, en dan een mottige wraakreview online te zetten. You’re better than that <3

Wiskunde

Ok hier heeft de Jonas wel een brioche met kaviaar gekregen want ik had er twee en hij had een hele dure fles sake besteld dus ça va

Liefs, smakelijk eten, en ik wens iedereen veel liefde en tolerantie toe. Voor jezelf en voor een ander.

We zijn in weirde tijden en ons nervous systeem is overbelast. De horeca is niet de vijand. We staan allemaal klaar om lekker eten en fijne service te bieden, om je een leuk moment te geven. Kak daar niet op met kwaadheid zeg.

Hieronder vind je een gratis cheatsheet voor als je weer ten prooi valt van sharing food.

Kusjes,

Saskia Neirinckx
The Wicked PR

Vergeet het, bestel uw eigen bord

Ah nice da zijn er twee, moet gij ook een hebben? Bestel mij nog ne paloma thanks

Previous
Previous

Ik heb het gevoel dat ik het verschil tussen influencer en expert nog eens moet uitleggen.

Next
Next

Viki Geunes welcomes leading lady chef Dominique Crenn to Belgium for a four-hands lunch and dinner.