Kombucha is wicked

Kombucha is mijn persoonlijke wizardry. Mijn keuken- en boekenkasten zijn gevuld met fermentatiebokalen en mijn scoby hotels beginnen industriële formaten aan te nemen.

Foto ©Dennis Van Esser

Kombucha en fermentatie zijn een razend interessant onderwerp om je in te verdiepen. Niet alleen is kombucha zeer lekker: gefermenteerd voedsel zorgt ook voor een goeie gut health, basis van een goeie immuniteit en zelfs gebalanceerde mentale gezondheid.

In een aantal Instagram live sessies (Corona lockdown, what else) beantwoordde ik alle vragen van aspirant-kombuchabrouwers en die vind je nu op IGTV, op ons Instagramprofiel @thewickedpr, en in de highlights van mijn persoonlijk profiel @saskiathewicked.

Zoals beloofd aan vele kombucha-enthousiastelingen, en pleegouders van mijn scoby babies (ok I admit it, it's getting weird): hierbij mijn recept en ideale verhoudingen voor KOMBUCHA.

Onderaan het artikel voegde ik ook mijn favoriete smaak-combinaties toe.

Succes!

Eerste fermentatie:

Nodig per liter water:

  • 1 soeplepel of 5g zwarte thee, bio

  • 50 à 75g rietsuiker

  • 1 scoby

  • 150 ml starter (= kombucha na F1= eerste fermentatie)

  • Maak je thee en los de suiker op.

  • Laat afkoelen en zeef de blaadjes eruit

  • Giet in een gesteriliseerde bokaal en voeg de starter en scoby toe

  • Dek af met een doekje of blaadje keukenpapier en een elastiekje. Geen deksel, de bacteriën en gisten hebben lucht nodig!

  • Zet weg in een kast (!), weg van zonlicht

Je thee begint nu te fermenteren en een nieuwe scoby vormt zich aan de oppervlakte van de thee. Als je thee na 5 à 14 dagen nog steeds zoet proeft maar ook wat zurig, dan is je eerste fermentatie compleet. Klaar om te bottelen voor de tweede fermentatie! Voor meer details: zie IGTV op mijn profiel.

Tweede fermentatie:

  • weckflessen

  • stukjes fruit, vers of diepvries

  • Uit de bokaal van je eerste fermentatie haal je de scoby en genoeg vloeistof om je volgende batch mee op te starten

  • De rest van de vloeistof bottel je in de weckflessen, en je houdt wat plaats over voor het fruit

  • Je voegt je fruit toe. De suikers in het fruit gaan de fermentatie terug op gang brengen, en dit is ook het moment waarop carbonation gaat gebeuren.

  • Je sluit de fles goed, enkel een goed afgesloten fles zorgt voor bubbels

  • Check de flessen tijdig, als je ze te lang laat staan kan de fles ontploffen door de druk.

  • Zo gauw je blij bent met de smaak van je kombucha, en de hoeveelheid bruis ben je klaar!

  • Zet je fles nu in de frigo, door de koude stopt de fermentatie grotendeels. Let wel op, als je de fles lang in de frigo houdt kan je ze best af en toe 'burpen' om er wat druk af te halen.




Mijn favoriete combinaties:

  • Appel - gember - thijm

  • Framboos - gember

  • Appel - gember - verse kurkuma

  • Pruimenbloesem (te plukken in het begin van de lente)

 

Succes!

Saskia - The Wicked





Previous
Previous

Ghost kitchens of dark kitchens: een doorbraak in België in deze onzekere tijden?

Next
Next

Hoe schrijf je een persbericht?